Storytime

A világnapokról…

A Down világnap kapcsán kezdtem el gondolkozni, hogy egészen pontosan miért is van szüksége a világnak megszámlálhatatlan furcsábbnál, furcsább világnapokra… Miért csak egy napon kell figyelnünk bizonyos témákra?

Először is tisztázzuk, hogy nem a prevencióval és a figyelemfelhívással van a problémám, sokkal inkább az elgondolásban találok némi kivetnivalót. Nyilvánvalóan a világnapok között vannak olyan dolgok, amikre fontos felhívnunk a figyelmet, és jó dolog, ha mindenki az adott témára figyel. Ilyen a Down világnap, az autizmus vagy éppen a rák világnapja, illetve a kulturális szempontból fontos napok, mint a költészet világnapja.

A másik véglet pedig az „értelmetlen” világnapok, amiknek én személy szerint nem sok értelmét látom. Ilyen a fagylalt világnapja, a fiatalok világnapja, a balkezesek világnapja… Ezek tipikusan olyan dolgok, amikre nem csak egy napon figyelünk, hiszen, aki szereti a fagyit nyilván nem csak egy napon eszik fagylaltot. Aki fiatal az valószínűleg a fiatalok világnapja nélkül is fiatal marad, meg hát tudjátok a kor csak egy szám. Nem valószínű, hogy a balkezesek világnapja alkalmából bárki is kezet váltana, ha éppen ő jobbkezesnek született. Remélem értitek, hogy ezzel hova akarok kilyukadni.

A fontos témák kapcsán a szimbólumok kialakulását tartom fontosnak. A kék szívecskés kitűző az autistáknál, a felemás zokni a Down szindróma jelképe, míg a rózsaszín szalag a mellrák jelképe. Az instagramon szembejön velem kép bármelyik szimbólummal, akkor nem a világnapra asszociálok sokkal inkább az azt jelképező problémára, társadalmi kérdésre.

A legfontosabb kérdés, hogy valóban szükségünk van EGY napra ahhoz, hogy érdemi változást történjen fontos dolgokban, ahhoz, hogy megtanuljuk elfogadni a különböző etnikumú, beállítottságú, esetleg betegséggel élő társainkat? Csak április hónapban a wikipédia szerint 21 világnapot „ünnepelhetünk” majd. Tudtátok? Van olyan élő ember a Földön, aki mindet fel tudja nekem sorolni?

Ezek az érzékeny kérdések olyan dolgok, amikkel ha nem is nap, mint nap de mindenképpen foglalkozni kell. Az iskolai évek alatt valljuk be megtanulunk sok olyan dolgot, amit sohasem fogunk használni az életünkben. Nem lenne lehetőség ilyen dolgokat is megtanítani a gyerekeknek? Megtanulnák elfogadni az embertársait, ne adj isten olyan barátokra találnának, akikről sosem gondolták, hogy összepasszolnának?

Érzékenyebbek lehetnének a gyereke a világunkat, bolygónkat érintő kérdésekben, és kinevelhetnénk egy elfogadóbb, környezettudatosabb generációt. Tényleg szükséges egy-egy napokon „ünnepelnünk” ezeket a dolgokat?

Bízom benne, hogy egyszer a jövőben egy kicsit elfogadóbb, egy kicsit környezettudatosabb világban élhetünk majd, és az én speciális nevelési igényű gyerekem is boldog és teljes életet és nem csupán egyetlen napon nyit felé a társadalom, amikor a naptárban éppen rá kerül a sor.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük