Storytime

Felesleges megfelelési vágy

Egy kicsit még visszacsatolok a múltkori kineziológus élményemhez egy gondolat erejéig. Nem volt új információ számomra, hogy maximalista típus vagyok, és erős megfelelési kényszerem van, mind a családom, mind a család iránt.

Most sokat gondolhatjátok, hogy úristen mi történt vele, hogy ilyen lett. Semmi….  Ez egy rossz tulajdonságom, amitől eddig nem sikerült megszabadulnom, de még tompítanom sem. Minden ember egyedi és mindenkinek megvan a saját keresztje, és vannak olyan dolgok, amiken nem egyszerű változtatni. Lehet valami előző életemből maradt vissza ez a dolog nálam, de tény és való, hogy minden nagyobb döntésemnél közre játszik a külvilág véleménye is. Ez azért butaság, mert egyébként az agyam tudja, hogy nem számít, ki mit gondol, amíg én boldog vagyok, és jól érzem magam a bőrömben.

Az egyik legjobb példa erre, amikor saját pénzemből letettem egy emelt színtű érettségit, és felvételiztem a főiskolára. Egerbe jártam levelező tagozaton, ráadásul pedagógus lehetett volna belőlem, ami azt jelentette, hogy két szakot tanultam egyszerre. Ez idő alatt én már javában dolgoztam az ügyfélszolgálaton, így például csak a hétvégi óráimra tudtam lejárni. Az egyik szakom a magyar volt, és mint tudjuk, oda azért nem keveset kellene olvasni. Lényeg, ami lényeg egy idő után beláttam, hogy iszonyatosan túlvállaltam magam, és otthagytam a főiskolát. Ezt a döntésemet a mai napig nem bánom, viszont akkor nehéz volt anyuék elé állnom és elmondanom a döntésemet, pedig nekik úgymond semmi közük nem volt hozzá, hiszen minden a saját pénzemből ment.

Lehet, hogy döntésképtelen vagyok? Szeretnék valaki olyan lenni, aki sosem leszek? Mostanra azért már elég élesen kezd kialakulni előttem merre is tart az én utam, de azért egy egy nagyobb döntésnél szükségem van pozitív megerősítésekre. A Comedy Centralon megy egy sorozat a címe a Semmi közepén. Az egyik szereplő lány Sue egy örök optimista lány, aki hisz a világbékében, abban, hogy minden ember jó, és abban, hogy minden sikerülhet. Ezeknek a dolgoknak pont az ellentétére cáfol rá a sorozatban. Rengeteg dologba belekezd, megpróbál bejutni az iskolai klubokba, sikertelenül. Szegény lány egy esetlen furcsa karakter, akiről nem gondolnád, hogy valaha is sikerül neki valami.

Mi köze ennek hozzám? Nagyon sok dolgot próbáltam már ki az életem folyamán, és rengeteg nagyra törő tervem volt már az idők folyamán. A legtöbb dolog persze egyáltalán nem volt hozzám való, és nem egy csalódás ért már eddig. Szóval jobban belegondolva eléggé hasonlítok Sue-ra. Szerintem innen eredhet, hogy minden fontosabb döntést csak pozitív megerősítéssel tudok meghozni, mert van bennem egyfajta félelem, hogy ismét bukás lesz belőle…

Miért akarok mindenkinek megfelelni? Szerintem megfelelési kényszere mindenkinek van, csak vannak olyanok, mint én akiknek ez erősebb, mint kellene. Szeretnék felnőni a feladathoz, és jól nevelni a két gyerekemet, szeretni a férjemet, vezetni a háztartás, és mellette itt hagyni ebben a világban valami maradandót. Szeretnék segíteni az írásaimmal, videóimmal, szeretnék olyan gyerek lenni, akire a szülők bármikor számíthatnak, akire azt mondják igen megérte a belefektetett szeretet, idő, energia, hiszen manapság annyi rosszat hallani a világból, és annyi emberi kapcsolat megy gallyra…

Ezáltal, hogy mindenhol 110%ot szeretnék belerakni, persze mindig van olyan, amire nem marad idő, energia. Itt azt kell megtanulnom, hogy ezt ott és akkor elengedjem, és ne marcangoljam magam, hogy nem volt időm ebédet főzni, hogy nem játszottam annyit a gyerekekkel, hogy elaludtam este a közös filmnézés közben, hogy bár nem vagyok tökéletes, de ettől még egy értékes ember vagyok.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük