Lifetime,  Storytime

Kalandozás a könyvek között

Az első könyv, amit a saját szórakoztatásomra olvastam el, a Harry Potter első kötete volt. A könyvek iránti szeretetem a mai napig töretlen, viszont elég „régimódi” vagyok, és eszem ágában sincsen a könyveimet ebookra cserélni. Sokat tűnődöm azon, hogy vajon az én gyerekeim vajon a kötelező olvasmányt is digitális formában fogják olvasni?

Az elmúlt időben igyekszem nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy minél több időt szakítsak olvasásra. Két gyerek mellett nem egyszerű, viszont nagyon jól tud esni a lelkemnek, ha egy kicsit kiszakadhatok a mindennapi problémák viharából, és elkalandozhatok egy teljesen másik világba. Jó nem szépirodalmat olvasok, és valószínűleg arra nem is fog sor kerülni, de a könnyed regények nagyon kellemes kikapcsolódást tudnak nyújtani.

Manapság az ebook-ok élik a fénykorukat, és az én korosztályomból nagyon sokan váltották le a könyveket, a digitális variációkra. „Szükségtelen pénzkidobás, felesleges helypazarlás” és mindenféle hasonló okok miatt. Valóban a könyvekhez drágábban jutunk hozzá, mint az ebook-hoz,viszont vannak nagyon klassz antikváriumok, rengeteg könyves csoport a közösségi oldalakon, és mostanában a könyvesboltok is hatalmas akciókkal árulnak.

A saját könyvgyűjteményemet folyamatosan karban tartom. Szeretem rendezgetni a köteteimet, és különböző módokon sorba tenni őket. Ilyenkor át is válogatom őket, és azokat a köteteket, amiket már elolvastam és biztos, hogy nem fogom, őket újra olvasni azoknak új tulajdonost keresek.

Kicsit olyan, mint a Gazdátlan Játékok, hiszen a használt játékokban is rengeteg potenciál van még, és simán tud még vele akár két generáció is játszani. Az általam kiolvasott könyveket még jó páran el tudják olvasni, és ha még egy jelképes összeget is kapok érte az külön öröm. Kifejezetten kedvelem a hagyj el egy könyvet, mozgalmakat, mert olyankor nem csak új tulajt kereshetsz a könyveknek, de te magad is kalandozhatsz és kereshetsz új olvasmányt.

Egy könyv illata el tud varázsolni, és persze a hang, amikor végiglapozol egy csodálatos kötetet, ami tele van varázslatos kalandokkal az felemelő érzés. Ezt nem hiszem, hogy bárki érzi, aki bekapcsol egy ebook-ot. Persze ha könyvet viszel, magaddal annak van súlya, és hely is kell neki a táskádban, de őszintén nem nézel máshogy a metrón valakire, akinek könyv van a kezében, mint arra, aki egy digitális kütyüt nyomogat?

Én határozottan arra fogom nevelni a gyerekeimet, hogy a könyvek jó dolgok, csodás világokat, eszméletlen kalandokat rejtenek magukban. Persze az iskolai kötelező olvasmányok azért megnehezítik az ember dolgát, mert valljuk be nem a kimeríthetetlen felfedezés és kalandozás tárháza. Az viszont már most nagyon érdekel, hogy vajon ők már digitálisan fognak olvasni,és ez lesz a normális, vagy ez az idő még nem most fog elérkezni?

Én most kifejezetten kedvelem a varázslós, képzeletbeli kalandozásokat, mint A varázslók címűkötet, vagy éppen a természetfeletti lényeket rejtő Végzet ereklyéi sorozatokat. Engem felnőttként ezek a könyvek nagyon jól ki tudnak szakítani a mókuskerékből, és a gyorsolvasási képességemnek köszönhetően rövid idő alatt tudok viszonylag sokat olvasni, és kalandozni idegen világokban.

A könyvek szeretete végig követ az életem folyamán, és teszek róla, hogy az én gyerekeimet is végigkísérjék a kötetek, még akkor is ha ehhez könyvespolcot vagy nagyobb táskát kell vennem nekik. A könyv egy szuper dolog ne hagyjuk veszni. Amikor először nyitsz ki és szagolsz meg egy könyvet az egy hihetetlenül kellemes érzés.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük