Lifetime

Karácsony októberben

Még nincs november sem, de már most kint figyelnek a boltokban a csoki mikulások, a szaloncukrok és a műfenyők ez egy olyan megosztó téma, mint a császáros szülés kontra normál szülés… Vannak, akiket a frász kitör ettől az egésztől, és el sem tudják képzelni, hogy jönnek majd ünnepi hangulatba decemberbe, ha már most a képükbe tolják a karácsonyt. És van a másik oldal, amit én is erősítek….

Sosem tagadtam egy percre sem, hogy felőlem akár egész évben lehetne karácsony, mert imádnám minden pillanatát. Októberben már fenyőfát és csoki mikulást lehet kapni? Na és legalább mindent időben be lehet szerezni, és nem kell decemberben csorgó nyállal lihegve futni a többi halogatóval a nagy tömegben. Nem mellesleg ez a mostani járványos helyzetben még az előnyödre is válhat…

Én a karácsonyi ajándék vásárlást januárban már elkezdem. Van egy erre kijelölt szekrény oda szépen elrakogatom a dolgokat, és amikor kell kihúzom őket a „kalapból”. Megőrültem? Lehet, de a logikámat végiggondolva azért nem biztos, hogy az elmegyógyintézetben van a helyem.

Amíg te mindent az utolsó pillanatban szerzel be, és decemberben olyan adósságba vered magad, amit egy fél évig törleszthetsz, addig én 12 hónapra elosztva szedem össze az ünnepi kellékeket, és ezzel a lehető legkisebb százalékban terhelem a havi költségkeretet. A szekrényben elfér a cucc, és ügyesen gazdálkodva szülinapokat, névnapokat és minden egyebet könnyedén meglehet így úszni.

Ma október 29-e van. Én már közel egy hete minden nap megnézek egy karácsonyi filmet. Miért? Mert úgy éreztem, hogy szükségem van erre, hogy a lelkemnek jólesik az a pozitivitás, az a hangulat ami ezekből a filmekből árad. Túl van a kisfiam egy műtéten, és családilag pedig egy igen kemény két hét van mögöttünk. Most már mindjárt november, utánapedig következik a december. Számomra ez a hónap a legkedvesebb az évben, így ilyenkor már javában hangolódom.

Hogyan fog kitartani az ünnepi hangulatom? Teszek azért, hogy kitartson. Rengeteg klassz filmmel, amiket szépen beosztok, de vannak olyanok, amiket már kívülről tudok. Karácsonyi zenét majd csak a következő hónapban kezdek hallgatni,és a dekorálással is várok december 1-ig, de az ajándékok csomagolását is halogatom még egy kicsit.

Szóval igen én szeretek már most az ünnepekre hangolódni, és egyszerűen kívánja is a lelkem, hogy ha csak naponta másfél órára is de belopjam a közelgő ünnepeket a mindennapokba. Az ajándékok már a szekrényben vannak javarészt, és ezért nem érzek bűntudatot, sőt nem halmoztam fel száz meg száz ajándékot… Mindenki hasznos dolgot kap, amiken volt egy éven agyalni.

Idén azon gondolkozom a fenyőfát is hamarabb állítjuk fel, mert siralmasan kevés időt díszíti a szobát, ha csak 24-én kerül felállításra. Arról meg, hogy emberek mennyire rosszindulattal vannak a másik iránt, azért mert már októberben karácsonyozik arról inkább nem is mondok semmit.

Ahány ház annyi féle hagyomány… Teremtsen mindenki magának saját családi szokásokat, hagyományokat és ne szóljon le senkit, ha véletlen olyan hagyománya van, amit nem ért meg. A boltokban azért vannak kint a karácsonyi áruk, hogy időt adjanak az embereknek a cuccok beszerzésére, három hónapra szétszórva a költségeket. Még egyszer, ha te a legnagyobb karácsonyi tumultus közepén akarsz rohangálni ebben a járványos időszakban, akkor az a szíved joga, és igazából azt csinálsz, amit akarsz, de lécci te se álljál bele másba, mert ő máshogy gondolkozik, mint te….

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük