Lifetime,  Shopping

Shopping weekend

Itt az október beköszöntött az ősz, és ezzel együtt hamarosan indulnak a kuponos hétvégék. Először a Glamour – napok majd szép sorjában az összes őrület. Igazából ez sem más,mint óriási parasztvakítás, és remek kifogás arra, hogy olyan dolgokat vegyél meg amire igazából nincsen szükséged, vagy ráért volna fél év múlva is beszerezni…

Régen megvolt ennek a varázsa, és igen én is voltam több ilyen eseményen, viszont manapság kisgyerekkel, ha fizetnének, se indulnék útnak. Ilyenkor a plázák, bevásárló egységek öt kiló méteres körzetében nem lehet parkoló helyet találni, és három autó startol egy helyre. Mindenki olyan ideges, mintha a zombi apokalipszis a nyakunkban lihegne, de azért még egy akciós farmert azért meg kell venni előtte…

Volt egy év, amikor véletlenül sétáltunk bele egy csodálatos shopping hétvégébe, és emlékszem nem találtunk parkoló helyet egy gigantikus bevásárlóközpont parkolójában, így azzal a lendülettel, ahogy bekanyarodtunk fordultunk is ki. Aztán volt olyan év, amikor nem volt mit tenni be kellett menni megvenni ami kell. A boltokban olyan gigantikus sorok kígyóztak, pedig az összes eladó be volt rendelve, sőt még lehet annál is több. Az emberek meg mint a vágásra váró állatok sétáltak lassú csoszogó léptekkel, hogy kifizethessék a tonnányi pénzt azokért a borzasztó akciós cuccokért, amiknek talán a háromnegyedére nincs is szüksége.

Na de mi is ez a csoda szuper dolog? Megveszel méregdrágán egy újságot, amit utána valószínűleg csak átlapozol, azért, hogy megkaphasd a félelmetes kedvezményeket tartalmazó kuponfüzetet. Amikor izgalmadban azt sem tudod mit csinálj, keresed a neked szükséges kuponokat, és imádkozol, hogy 25 százalék felett legyen a kedvezmény…. Persze azt bele kell kalkulálni, hogy azért, amikor te elmentél a boltba előtte kinézni a terméket akkor már valószínű egy magasabb árat láttál kirakva, és abból engednek el x százaléket. Ebből következik, hogy te marha boldogan váltod be a 25 százalékos kuponodat, ami lehet, hogy a valóságban ér olyan öt százalékos kedvezményt. Pont ilyen parasztvakítás az Amerikából átemelt Black Friday is, és azért kint már haltak is meg emberek a tömeghisztériának esve áldozatul.

Az ilyen hétvégék alkalmával rengeteg ember érez késztetést dolgok megvásárlására, főleg olyan cuccokéra, amik utána mennek a szekrénybe porosodni. Ez is jóféle pszichológia és ráhatás az agyunkra, mert a reklámok, akciók és kuponok elhitetik az agyacskánkkal, hogy az nekünk kell,és már mire a boltba érünk, csurog érte a nyálunk, majd egy hónap múlva mikor előhúzzuk a szekrény legbelső polcáról már nem is fogunk emlékezni, hogy nekünk egyáltalán van ilyen dolgunk. Persze az üzletek jól járnak….

Aztán van a másik oldala ennek a hétvégi őrületnek. Az élelmes és tudatos vásárlók, akik azokat a dolgokat keresik, amire a háztartásban valóban szükség van. Általában ezeknek a dolgoknak a körülbelüli árával a háziasszonyok azért tisztában vannak, így kisebb százalékban esnek áldozatul a kuponok vonzásának, és persze olyan dolgokat vesznek, amikből nem baj ha négy-öt csomag is áll a szekrényben ilyen például a mosópor,az öblítő vagy a mosogatószer. Szóval nem mondom, hogy nem lehet jó kis akciókat kifogni, de azért lássuk be annak a több száz kuponnak elenyésző százaléka ad valódi kedvezményt.

Amit viszont üdítő változatosságnak gondolok és az évek alatt egyre több üzlet csatlakozik a dologhoz, az az online webshop része, hiszen ma már több helyen a neten is lehet érvényesíteni a kuponokat. Így azért el lehet kerülni a giga sorban állást és az anyázást a parkolóban… Nem mondom, hogy rossz dolog ez a kuponos vásárlás, viszont régebben, mikor még”csak” magamnak vásároltam jobban felcsigázott. Mostanra már megvannak a bevált helyek és termékek, hogy mit hol veszek jó áron szóval engem hidegen hagy,sőt csak akkor megyek ilyen őrült hétvégén vásárolni, ha az életem múlik rajta.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük