Baba-Mama

Terhesség 2.0

Amikor kiderült, hogy a második gyermekemmel vagyok várandós felrémlett bennem egy-két sokat ismételgetett gondolat. A második terhesség alatt a nő már ismeri a teste változásait és tudja mi fog történni. Ilyenkor már hamarabb és jobban érezzük a dolgokat. Lehet velem van a probléma, de a második terhességem hírből sem hasonlít az elsőhöz…

Első alkalommal rendesen megtapasztaltam a reggeli rosszullét fogalmát, ami mint tudjuk, a nap bármely szakában jelentkezhet. Másodszor gyakorlatilag, ha nem lett volna három pozitív terhességi tesztem nem is igazán hittem volna el, hogy terhes vagyok. Jelenleg a 25. hétben vagyok és egy kezemen meg tudom számolni, hányszor kötöttem barátságot a mellékhelyiséggel.

A tünetek közül egyedül a puffadás volt jelen mind a két várandósságom alatt. Illetve most már a gyomorégés is kezd jelentkezni, de ez inkább azt sugallja, hogy a második gyermekem is hajasbaba lesz. Bármennyire tűnik ez a gondolat babonának, nekem elsőre bevált. Annyira égett a gyomrom elsőre, és bizony a kisfiam szép hajkoronával született.

Első alkalommal a kívánosság nem igazán jelentkezett, és ha volt is általában mindig gumicukrot kívántam. Másodszor hullámokban jön rám,és mindig mást kívánok meg legyen szó görögdinnyéről, fagyiról vagy éppen túrós tésztáról.

A kisfiam nagyon magasra vackolta be magát, és ahogy cseperedett leginkább a tüdőmmel próbált focizni, míg most a hasam alul helyezkedik el. Ebből volt egy kisebbfajta pánikrohamom is, mert annyira lent éreztem a mocorgást, mintha ki akarna pottyanni a gyerek. Közben kiderült, hogy a kisfiam feküdt „rossz” helyen, de persze bármennyire második terhesség erről fogalmam sem volt.

Igazából nem sok idő telt el a két terhességem között, szűk két év. Ennek ellenére rengeteget felejetettem. Nem emlékeztem mikor kezdett el nőni a pocakom a kisfiam esetében, és ebből is volt egy kisebbfajta pánikrohamom, mert úgy éreztem mintha semmit nem nőtt volna a hasam. Jó persze tisztában vagyok vele, hogy a hájréteg alatt ott volt már a pocakom, de még most a hatodik hónapban sem igazán látszódik.

A legszembetűnőbb különbség bizony az arcomra ült ki. Elsőre nem volt semmi ilyen jellegű problémám nem volt, viszont most kaptam belőle csőstül. Annyi pattanásom van, mint tinédzserkoromban legutóbb,és borzasztó gyorsan zsírosodó lett a bőröm, azért ezt korábban kordában tudtam tartani. Sosem voltam pattanásmentes, és persze azt a diétát sem követem mint a terhességem előtt, de ez az állapot katasztrófa. A hajam száraz és hullik, és olyan borzasztó testszagom van, hogy néha problémát okoz magammal megmaradni egy légtérben. Miért van ez? A poént a végére hagytam. Van már egy két éves kisfiam, és ezúttal az eddigi ultrahang vizsgálatok alapján kislány lakik a pocakomban. Rögtön eszünkbe is juthat az a babona, hogy a lánybabák ellopják anyjuk szépségét. Nos akkor ezek alapján a gyermekem éppen szépül odabenn, míg én….

Csak, hogy hasonló dolgokat is mondjak, és rácáfoljak kicsit a bevezetőmre a baba mozgását sokkal hamarabb éreztem most, mert tudtam mit kell figyelni. Illetve a második gyermekem is pont olyan hevesen mocorog, mint az első bár ez inkább a gyerekek hasonlóságához kötném, mintsem a terhességhez.

Szóval második terhesség ide vagy oda eddig is rengeteg újdonságot tapasztaltam, és persze rengeteg különbséget is. Most is kaptam jó pár pánikrohamot, hogy biztos minden rendben legyen de azért alapvetően másodszorra igyekszem „nyugodtabban” hozzáállni a dolgokhoz.

Még 15 hetem hátra van szóval van még esélyem meglepetésekre, és persze hasonlóságok felfedezésére is.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük