Lifetime

Próbálj tenni ellene…

Amióta a környezettudatosság ilyen hatalmas hangot kapott azóta a csapból is ez folyik már. Rengeteg csatornából kaphatsz tippeket ahhoz, hogy tegyél a környezetszennyezés, klímaváltozás ellen. Tudunk tenni ellene? Fogunk tenni ellene?

Az az igazság, hogy ez a dolog még eléggé gyerekcipőben jár és félő, hogy mire minden ember, vagy legalábbis minden második ember megmozdul és nekiáll tenni ellene addigra már késő lesz. Illetve ez most egy borzasztóan felkapott „jelenség”, ezért félő, hogy pont úgy megy majd ki a divatból, mint bármilyen ruha kollekció.

A műanyagmentes július nevet viselő kezdeményezés kapcsán gondolkodtam el erről a dologról. Igazából hamar rájöhetsz, hogy teljes egészében lehetetlen a műanyag bojkottálása, mert mára már mindenhol megtalálható. Persze tehetünk apró lépéseket, mint a műanyag zacskók bojkottálása a gyümölcs és zöldség vásárlásakor, vagy éppen nem veszünk annyi palackozott vizet innivalót.

A kis nejlonzacsik leváltására már meg is találták a megfelelő alternatívát, és sok környező országban már a boltok kínálják opcióként. Bevallom ennek már én is utána néztem, és ha jobban tudnék varrni már megcsináltam, volna. Jövő hónapban Bécsbe látogatok, és remélem, ott találok ilyen hálókat, itthon erre még azért várni kell…

Palackozott vizet iszunk, ezt bevallom. Miért? Azért mert a mi kerületünkben a legkeményebb a víz és sajnos szinte ihatatlan a minősége. Mivel kisgyermekünk van így neki még tejitalt készítünk, aminek szintén víz az alapja. Eszembe nem jutna a csapból jövő trutyit odaadni a gyereknek. Hallom is a megjegyzéseket, hogy akkor miért nem forralok neki csapvizet és az utána úgy jó. Sajnos a mai társadalom egy feszített tempójú életet él, és bizony ez a forralgatás sok sok időt felemészt. Jó oké aláírom, és én is többször elmondtam, hogy arra van időd, amire csinálsz. Szóval találtunk még egy pontot ahol meg lehet próbálni változtatni.

Vannak olyan dolgok, amikre nem találtam alternatívát, vagy nem éreztem azt beilleszthetőnek az életünkbe. Ilyen volt például a kukászacskó, műanyag evőeszközök, poharak (ezek a gyerek miatt vannak, mert nem igazán akarok havonta új étkészletet venni és a műanyag evőeszközökkel kisebb kárt tud magában tenni).

Általában hó elején szoktunk elmenni nagy bevásárolni, és ilyenkor egy-két hétre bevásárolunk felvágottakból is. Persze előrecsomagolt változatban, amik szintén műanyagban csücsülnek. Sajnos nem tartom alternatívának a szeletet felvágott vásárlást, mert nem tart ki olyan sokáig még a hűtőben sem. Tervben van, hogy egész rúd felvágottat veszünk, illetve egy szeletelő gépet, és mindig csak annyit vágunk, le amennyi kell. A nagyszüleim fagyasztója tele volt egész rúd felvágottakkal, és mikor egy elfogyott csak elővettek egyet és már ott is volt a felvágott. Persze ebben az esetben is találkozunk műanyaggal, mert a rúd párizsit is műanyag zacsiba csomagolják.

Az az igazság, hogy ez egy baromi nagy ördögi kör, és ahhoz, hogy érdemben csökkenteni tudjuk a környezetszennyezést nagyon sok embernek, nagyon rövid időn belül, nagyon drasztikus változásokat kellene eszközölnie. Gondoljunk csak bele, nézzünk, körül mi mindenben látunk műanyagot. A laptop amin gépelek, a tollak amivel írok, a szék amin ülök,a szemüveg amivel látok, a cumisüveg amivel a gyerekemet etetem….Szóval van itt dolog dögivel.

A papírt, mint anyagot nem tartom igazán jó alternatívának, hiszen ha végigvezetjük, akkor a papír előállításához fákat, erdőket vágnak ki, ami szintén segíti a klímaváltozást a rossz irányba terelni. Tehát ha minden műanyagot papírral helyettesítünk,akkor egy idő után nem a százezer fok lesz a legnagyobb gondunk, hanem az, hogy nincsen növény, ami oxigént állítson elő. Nem most volt már, hogy biológiát tanultam, de úgy rémlik az oxigén elég fontos az ember számára…

Értem én, hogy apró lépésekkel kell kezdeni, de kérdem én, ha tíz emberből csak egy tesz lépéseket, és mondjuk nem is erőlteti meg magát nagyon, akkor valóban tudunk változást[NS1]  eszközölni, vagy csak egy gyenge próbálkozás lenne? Az ország, és világvezetőknek kellene elsőként példát mutatni az embereknek,de vajon nekik eszébe jut ez?

Én minden esetre igyekszem számba venni a lehetőségeket, és igenis megpróbálok lépéseket tenni,mert azért valljuk be nem sok időt töltünk a földön, de azért jó lenne a gyerekeinknek, unokáinknak nem egy égő  gömböt hanem egy lakható bolygót itt hagyni. Megpróbálni meg kell, aztán remélhetőleg fog minden jönni szépen sorban…


 [NS1]

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük