Lifetime

Szokás, megszokás

Egy átlagos ember napja javarészt ugyanúgy tellik. Vannak dolgok, szokások amik beépülnek az életbe és szilárd talajt vernek ott. Bevenni a gyógyszert, fogat mosni, kávét inni reggel. Amikor egy új dolgot akarunk bevezetni és bebetonozni vagy éppen nagyobb változást generálni az komoly munkával jár. Ilyen a fogyókúra, mozgás vagy éppen egy új hobbi bepasszintása a napokba.

Felkelel elmegyek a fürdőbe, megfésülködök, fogat mosok, felöltözöm kávét iszom, és közben a gyerekkel is végigcsinálom a reggeli teendőket. Általában így zajlik egy átlagos reggelem, és a napom többi részében is viszonylag ugyanaz a menetrend. Egyszer eljön az a pillanat mikor a szürke ismételt napoktól betellik az embernél a pohár, belenéz a tükörbe és amikor egy már-már idegennek tűnő ember néz vissza rá úgy dönt változtatni kell.

Persze ezt is lehrt ésszel és ész nélkül is csinálni. Ami a legnagyobb nehézség, hogy a már mevszokott mókuskerekünkben találjunk neki helyet és bebetonozzuk oda. Erre nemrégen egy netes csoportban találtam remek megoldást. Az apróbb változtatást egy már megszokott programponthoz rögzíted, és amikor már rutinná vált akkor már bármikor végezhető. Mióta itthon vagyok a gyerekkel a napom jó részét ő teszi ki, de bevallom hiányoznak a régi elfoglaltságok, mint a cikkírás. Volt határidő volt téma volt feladat szóval izgalmas volt. Persze a manóval az élet minden perce izgalom de új kihívások mindig kellenek.

Szóval hadoválok itt össze vissza, de mi is a lényeg? Belekezdtem egy új fogyókúra-életmódváltásba, ami elég szigorú szabályokkal jár. Sok mindent nem szabad enni amit eddig lehetett. Mivel itthon vagyok kialakult egyfajta kényelmi evés, mert bármikor elérhető volt a kaja, és meg is van az eredménye e nek. Tehát a most felszabadult energiámat igyekszem olyan dolgokra fordítani amikre már régen nem volt időm, és igyekszem alkalmazkodni az új helyzethez.

Az az igazság többször próbáltam már ilyen életmódváltást eddig sikertelenül. Most szilárd elhatározással vágtam bele és hagyom, hogy vigyen magával az ár. Igazából ez kb olyan dolog mint a házasság csak akkor vág bele az ember ha jól átgondolta és szilárdan elhatárizta magát. A hobbi, egyéb elfoglaltság meg csak szervezés kérdése. Ezek azok a dolgok amit szakaszosan csinál az ember mikor fér éppen bele az idejébe, de ezzel nincs is baj. Igazából ha szeretsz csinálni valamit akkor azt könnyen fordíthatod megszokássá, de ha úgy alakul, hogy kimarad egy kis idő utána is ott folytathatod ahol abbahagytad.

Mi az lényege? Egy új szokás bevezetése a mindennapi mókuskerék életbe nem egyszerű komoly elhatározást igényel, és időt kell rá adni, hogy megszokássá változzon. Hosszú távon megéri kisérletezni. Egyéletmódváltás rengeteg lemondással jár és talán az egyik legnehezebb dolog, de minden új szokásból egyszer csak megszokás lesz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük